K novele zákona o zaměstnanosti

04.09.2017 10:12

Novela zákona o zaměstnanosti přináší novinky zejména u agenturního zaměstnávání, zavádí se například kauce, kterou budou muset agentury práce složit. Novela dále ruší možnost přivydělat si v rámci nekolidujícího zaměstnávání na dohodu o provedení práce a přináší změny i v oblasti plnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením a u zprostředkování zaměstnání Úřadem práce ČR.

Novela zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, daná zákonem č. 206/2017 Sb., nabývá účinnosti 29. července 2017.

„Jde nám zejména o to, aby zprostředkování zaměstnání prováděly seriózní agentury práce, které mají potřebné zázemí a splňují určité standardy. Proto budou muset agentury, a to i ty, které už povolení k agenturnímu zaměstnávání mají, složit kauci ve výši 500 tisíc korun. Agenturní zaměstnanci také už nesmí mít nižší platy a horší pracovní podmínky v porovnání s běžnými zaměstnanci,uvedl náměstek ministryně pro řízení sekce zaměstnanosti Jiří Vaňásek. Kauce má eliminovat účelové zakládání agentur práce, jejichž prostřednictvím dochází k obcházení zákonů v oblasti zdravotního pojištění a sociálního zabezpečení. Agentura práce a uživatel (firma) jsou dále povinni zabezpečit, aby pracovní a mzdové podmínky agenturního zaměstnance nebyly horší než u kmenového zaměstnance. Proto musí dohoda agentury s uživatelem obsahovat informace o pracovních a mzdových podmínkách kmenového zaměstnance, který vykonává tutéž práci jako dočasně přidělený pracovník.

Novela dále zavádí definici zastřeného zprostředkování zaměstnání a lépe upravuje přestupky. Nové ustanovení v zákoníku práce rovněž stanoví, že agentura práce a uživatel jsou povinni zajistit, aby agenturní pracovník nebyl dočasně přidělen k výkonu práce u uživatele, u něhož je současně zaměstnán v základním pracovněprávním vztahu, nebo u něj konal v témže měsíci práci na základě dočasného přidělení jinou agenturou práce. Podrobnější informace ke změnám v oblasti agenturního zaměstnávání jsou zde a také zde.

Novela zákona o zaměstnanosti rovněž s účinností od 29. července 2017 ruší možnost přivydělat si na základě dohody o provedení práce v rámci tzv. nekolidujícího zaměstnání. Dosud si mohli uchazeči o zaměstnání takto přivydělat až 5 500 korun měsíčně (polovinu minimální mzdy). Nově to bude umožněno jen na dohodu o pracovní činnosti či v pracovním nebo služebním poměru. Uchazeči o zaměstnání, kteří na dohodu o provedení práce pracují, se musí do tří měsíců ode dne nabytí účinnosti novely rozhodnout, zdali si práci ponechají, nebo zdali budou chtít zůstat v evidenci uchazečů o zaměstnání.

Novela s účinností od 1. října 2017 zavádí režim dočasné neschopnosti uchazeče o zaměstnání plnit povinnosti vyplývající z vedení v evidenci kvůli nemoci či úrazu. Uchazeč bude povinen doložit svoji nemoc, úraz, ošetření či vyšetření u lékaře na příslušném závazném potvrzení.

V souvislosti se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením se od 1. října 2017 zřizuje evidence plnění povinného podílu, která poskytne odběratelům, dodavatelům a kontrolním orgánům přehled o jednotlivých dodávkách realizovaných v rámci náhradního plnění. Dále je upravena povinnost zaměstnavatelů a osob samostatně výdělečně činných vložit do 60 dnů ode dne nabytí účinnosti novely do evidence plnění povinného podílu zákonem o zaměstnanosti požadované údaje, a to za období příslušného kalendářního roku do dne nabytí účinnosti novely zákona o zaměstnanosti.

Náhradní plnění 2017

Co je to Náhradní plnění? Náhradní plnění je jeden ze tří způsobů jak dodržet zákonem určené zaměstnávání osob se zdravotním postižením (zaměstnávání OZP) v povinném podílu 4% (dale povinný podíl) k celkovému počtu zaměstnanců. § 81 novelizovaného zákona o zaměstnanosti č. 435/2004 Sb. platí pro všechny firmy a zaměstnavatele s více než 25 zaměstnanci, a to i pro instituce, které jsou organizační složkou státu. Dříve se pro označení osob(y) se zdravotním postižením – OZP používal výraz “osoba se změněnou pracovní schopností”, zkráceně ZPS.

27.000 Kč. Tato částka byla oznámena Českým statistickým úřadem jako hodnota průměrné mzdu za I. - III. kvartál roku 2016. Můžeme tak provést PŘESNÝ VÝPOČET NÁHRADNÍHO PLNĚNÍ ROKU 2016.

Pro splnění tzv. Povinného podílu existují tři způsoby:

  1. Zaměstnáte osobu(y) se zdravotním postižením - OZP v poměru (povinném podílu) min. 4% k celkovému počtu zaměstnanců
  2. Odeberete výrobky či služby od firmy, která je oprávněna poskytnout Náhradní plnění. Tzn. pokud z jakékoliv příčiny nemůžete zaměstnat OZP dle předchozího bodu, máte možnost odebrat výrobky či služby od zaměstnavatelů s více než 50 % zaměstnanci se zdravotním postižením. Eagle Service ® zajišťuje Náhradní plnění prostřednictvím své dceřinné společnosti Ronus Agency s.r.o.
  3. Odvedete do státního rozpočtu 2,5 násobek průměrné mzdy za každou nezaměstnanou OZP. Možná jste také slyšeli výraz “invalidní daň”. Způsob výpočtu odvodu do státního rozpočtu za každou nezaměstnanou OZP stanovuje § 82 zákona o zaměstnanosti. Výši průměrné mzdy za první až třetí čtvrtletí vyhlásí ministerstvo na základě údajů Českého statistického úřadu sdělením uveřejněným ve Sbírce zákonů. 2,5 x 27 000 Kč = 67 500 Kč/1 OZP

Způsob plnění Povinného podílu dokládáte v evidenci zaměstnávání OZP do 15. února následujícího roku