Bude úraz při stravování na pracovišti posuzován jako úraz pracovní ?

03.03.2017 12:30

Jak posuzovat úraz, který se stane během stravování – při obědě v jídelně?

Dotaz:

Vychovatelka školní družiny při obědě, kdy byla ryba, měla za to, že spolkla kost. Snažila se ji odstranit spolknutím několika kostek opečeného chleba. Při lékařském ošetření nebyla kost nalezena, zjištěno však bylo poranění jícnu, které se zanítilo, a následovala týdenní pracovní neschopnost. Dle vyjádření lékaře mohlo být zranění způsobeno jiným cizím tělesem. V uvedenou dobu neseděla vychovatelka u jednoho stolu se svěřenými dětmi, obědvala s kolegyní opodál. Jedná se o pracovní úraz?

Odpověď:

 

Pracovním úrazem se pro účely zákoníku práce podle § 271k odst. 1 rozumí poškození zdraví (nebo smrt zaměstnance), došlo-li k nim nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Co se pro tento účel rozumí plněním pracovních úkolů a přímou souvislostí s ním, upravují § 273 a 274 ZP. Z přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů jsou podle § 274 odst. 1 vyloučeny některé situace, mezi které patří také stravování. Stravování proto nelze považovat ani za plnění pracovních úkolů, ale ani za úkon, který by byl potřebný k výkonu práce, nebo úkon, který je během práce obvyklý či nutný před počátkem práce nebo po jejím skončení. Jen pro úplnost uvádím, že cesta na stravování, pokud je konána v objektu zaměstnavatele, je v přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů, a pokud by se pracovní úraz přihodil na cestě v objektu zaměstnavatele k stravování, o pracovní úraz by se jednalo. Samotné stravování je však z přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů zákoníkem práce výslovně vyloučeno, a dojde-li k úrazu během stravování, o pracovní úraz se nejedná.

Za popsané situace proto není pracovním úrazem ani spolknutí kosti, i kdyby k tomu reálně došlo, ale ani následná snaha zaměstnankyně předejít zdravotním problémům. Vzhledem k tomu, že je stravování vyloučeno z přímé souvislosti s plněním pracovních úkolů, tak nemá význam ani skutečnost, zda se zaměstnankyně stravuje s žáky, anebo sedí u stolu s jiným spoluzaměstnancem. Rozhodující je pouze skutečnost, zda k úrazu došlo při stravování, tj. při požívání jídla, nápojů atd. Opět pouze pro úplnost uvádím, že o pracovní úraz by se nejednalo, ani kdyby k spolknutí kosti z ryby nebo následným pokusům o její odstranění došlo na pracovišti zaměstnankyně, např. v kabinetu, nebo kdyby se stravovala při výkonu práce, např. při evidenci docházky po odchodu žáků apod. Úraz při stravování není nikdy úrazem pracovním.