Změna pravidel pro určení místa plnění u služeb od 1.1.2010

06.01.2010 13:17

 

Zásadně se mění pravidla pro určení místa plnění u služeb, a tím i určení členského státu zdanění. Nová zvláštní pravidla se budou zavádět postupně až do roku 2015. Cílem je zdanění poskytnutých služeb ve státě spotřeby.

První základní pravidlo určuje místo plnění u služeb poskytovaných osobám povinným k dani (podnikatelským subjektům) v místě sídla příjemce služby. Jestliže se bude jednat o plnění do jiného členského státu, je povinen přiznat a zaplatit daň příjemce těchto služeb. Poskytovatelé však musí vykázat uvedené služby v souhrnném hlášení. V případě, že se bude jednat o osobu nepovinnou k dani (nepodnikatele) platí druhé pravidlo, tj. rozhoduje místo sídla poskytovatele služby. Čtěte více: Co se v roce 2010 pro podnikatele mění a co ne?

Výjimky pro určení místa plnění u služeb, které závisí na místě skutečné spotřeby, se týkají zejména autopůjčoven, poskytovatelů stravovacích služeb nebo přepravních společností. Rozhodující pro správné určení místa plnění je určení příjemce služby a druh poskytované služby.