Paušální daň 2021

28.01.2021 15:04

Paušální daň OSVČ

Paušální daň

Paušální daň platí od roku 2021. Je to platba, pomocí které můžeme jednoduše splnit všechny své povinnosti vůči státu. Zahrnuje daň z příjmu i sociální a zdravotní pojištění. Pokud se k ní přihlásíme, platíme ji celý rok každý měsíc ve stejné výši na jeden účet. Výhodou je, že nemusíme podat daňové přiznání ani Přehledy na pojištění a evidovat musíme jen všechny příjmy během roku a pohledávky k poslednímu dni roku. (A neměla by přijít daňová kontrola.)

Jen neplátci s obratem pod 1 milion Kč

Nesmíme být plátcem DPH, ani se jím nesmíme stát v průběhu roku. Když jsme identifikovaná osoba k DPH, nevadí, to můžeme být.

Náš obrat (de facto příjmy) nesmí být vyšší než jeden milion Kč za kalendářní rok. Do toho milionu se nepočítají příjmy od daně osvobozené, příjmy, které nejsou předmětem daně a příjmy, ze kterých je daň vybírána srážkou podle zvláštní sazby daně (viz další bod).

Zaměstnání nelze, Dohoda jen se sraženou daní

Abychom mohli použít paušální daň, nesmíme být zaměstnaní v normálním pracovním poměru. Můžeme mít práce na Dohodu o pracovní činnosti do 3500 Kč za měsíc nebo Dohodu o provedení práce do 10 tisíc Kč za měsíc, ale nemůžeme zaměstnavateli podepsat Prohlášení k dani - z odměn nám musí zaměstnavatel srážet daň podle zvláštní sazby daně. 

Pokud se staneme zaměstnancem, musíme dál platit měsíční platby paušální daně. katitNení ani možné, abyste jako OSVČ v paušálním režimu nemusel/a platit zálohy na pojistné, pokud se stanete v průběhu roku zaměstnancem.

 

Příjmy podle §8, §9 nebo §10 do 15 tisíc Kč

V paušálním režimu nemůžeme mít ani příjmy z kapitálového majetku, příjmy z nájmu a/nebo ostatní příjmů, které v součtu přesahují 15 tisíc Kč za rok. (Do tohoto součtu nezapočítáme příjmy, které jsou zdaněny sraženou daní z příjmů podle zvláštní sazby???) 

Další podmínky při paušální dani

Pokud chceme využívat paušální daň, musíme k 1. 1. splňovat i další podmínky. Být coby OSVČ účastni důchodového i zdravotního pojištění (to splňujeme, když máme OSVČ jako hlavní činnost). Nesmíme být společníkem veřejné obchodní společnosti ani komplementářem komanditní společnosti. Nesmíme být dlužníkem, vůči němuž bylo zahájeno insolvenční řízení.

Když onemocníme

Platby paušální daně musíme každý měsíc zaplkatit, i když jsme nemocní nebo máme karanténu.

Když překročíme obrat 1 milion Kč

Když během roku překročíme výši příjmů - obrat, musíme podat po skončení roku daňové přiznání k dani z příjmu i Přehledy pro pojištění. A doplatit, co je potřeba a vyjdce z přiznání a přehledů. 

Kdy je paušální daň výhodná

Paušální daň je pro nás vhodná, pokud máme OSVČ jako hlavní činnost a nepotřebujeme uplatnit daňové slevy. Rozhodující ale, je, jakou vykonáváme činnost.

Pokud jsme OSVČ bez živnosti a uplatňovali bychom na výdaje procentem z příjmů 40% paušál, je pro nás paušální daň velmi výhodná.

Pokud máme živnost a uplatňovali bychom 60% paušál, vyplatí se nám paušální daň jen tehdy, blíží-li se naše příjmy horní hranici, tedy jednomu milionu Kč. Pokud ale máme nákup a prodej, tak se nám nevyplatí nikdy, naše skutečné výdaje jsou většinou nad 60 % příjmů a vedeme radši daňovou evidenci.   

Pokud naše příjmy plynou z řemesla nebo zemědělské či lesní výroby nebo z vodního hospodářství (možnost uplatnit 80% paušál), tak se nám paušální daň nevyplatí vůbec.  

Nevýhody paušální daně

V paušálním režimu si nemůžeme uplatnit žádné výdaje skutečné, ani procentem, ale ani žádné slevy na dani, daňová zvýhodnění nebo bonusy. Nemůžeme uplatnit slevu na poplatníka, na druhého z manželů, na částečný ani plný invalidní důchod, na průkaz ZTP/P, na studenta, za umístění dítěte v předškolním zařízení, na elektronickou evidenci tržeb (EET. Ani daňové zvýhodnění na vyživované dítě nebo děti, ani ztrátu z minulých let, dary, úroky z hypoték, životní pojištění, penzijní připojištění, ani nemůžeme rozdělovat příjmy na spolupracující osobu.

Nevýhodná je paušální daň, pokud jsme student, důchodce, matka na mateřské, osoba na rodičovské dovolené= nebo pečující o děti, pobíráme rodičovský příspěvek, nebo jsme držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P.

Paušální daň a vedlejší činnost

Pokud máme OSVČ jako vedlejší činnost, patrně nesplňujeme všechny podmínky (nesmíme mít normální pracovní poměr, musíme být účastni sociálního pojištění OSVČ - viz Další podmínky v odstavci níže). Ale i tehdy, když podmínky splňujeme a vedlejší činnost máme třeba kvůli tomu, že jsme starobní důchodce nebo student, může být paušální daň zbytečně drahá, mnohem výhodněji to může vyjít, když použijeme výdaje procentem z příjmů

Oznámení o vstupu do paušálního režimu do 10. ledna

Chceme-li se přihlásit do režimu paušální daně, oznámíme to finančnímu úřadu do 10. ledna. Použijeme formulář Oznámení o vstupu do paušálního režimu

Jaká evidence

V roce, ve kterém používáme paušální daň, musíme evidovat jen příjmy. Musíme sledovat, zda se náš obrat nepřehoupne přes hranici jednoho milionu za kalendářní rok - tím pádem bychom paušální daň nemohli použít.

Zároveň musíme každý měsíc sledovat, zda náš obrat za 12 předcházejících měsíců nepřevýšil 1 milion Kč. Pokud by se tak stalo, stali bychom plátcem DPH, a také bychom nemohli použít paušální daň.

Kromě příjmů zaevidujeme i pohledávky na konci roku a dlouhodobý majetek pro případ, že bychom přecházeli na jiný způsob (třeba výdaje procentem z příjmů nebo výdaje podle skutečnosti s daňovou evidencí). 

Přechod na paušální daň - úpravy v daňovém přiuznání

Když přecházíme na paušální daň, tak se z hlediska úprav základu daně z příjmu chováme, jako kdybychom končili s podnikáním, k tomu blíže odstavec "Ukončení nebo přerušení podnikání" v článku Přechod.... Toto je ale vhodné řešit až po skončení roku, kdy budeme mít jistotu, v jakém režimu celý rok proběhl.

Měsíční platba 5469 Kč v roce 2021

Pro rok 2021 je paušální daň stanovena na částku 5469 Kč. V této částce je obsaženo minimální zdravotní pojistné 2393 Kč, minimální sociální pojistné zvýšené o 15%, což dělá 2976 Kč a 100 Kč daň z příjmů.

Splatnost paušální daně

Paušální daň je splatná vždy ke 20. dni měsíce, na který paušál platíme. První splátka po vstupu (lednová) je splatná spolu s únorovou do 20. února. 

Bez slevy na dítě a na manžela/ku

Pokud využijeme paušální daň, nemůžeme si uplatnit daňové zvýhodnění plynoucí z daňové slevy na manžela či manželku. Nemůžeme využít ani daňovou slevu na dítě, ale ani daňový bonus na dítě nebo děti.

Nemocenské pojištění

Nemocenské pojištění není v paušální dani zahrnuto. Pokud tedy chceme být nemocensky pojištěni, musíme se k němu přihlásit a platit pojistné zvlášť. Přihlásit se můžeme buď hned na začátku prostřednictvím formuláře Oznámení o vstupu do paušálního režimu a nebo kdykoliv během roku standartní cestou, viz Nemocenské pojištění OSVČ.

Když začínáme podnikat

Do režimu paušální daně se můžeme přihlásit ode dne zahájení činnosti. Oznámíme to finančnímu úřadu nebo živnostenskému úřadu (jednotný registrační formulář).

Ukončení paušálního režimu

Dobrovolně můžeme z paušálního režimu vystoupit ke konci kalendářního roku. Pokud ale porušíme některou podmínku pro paušální režim nebo ukončíme svoji činnost OSVČ, paušální režim se ukončí povinně. Porušení podmínek posuzuje Finanční správa. 

Bude patrně třeba upravit daňový základ pro daň z příjmu.

Ukončení nebo přerušení činnosti OSVČ

Pokud jsme v paušálním rtežimu a ukončíme nebo přerušíme činnost OSVČ, paušální režim se ukončí.

Jak při dlouhodobém pobytu v cizině

Kdybychom byli vyňati z povinnosti platit zdravotní pojištění kvůli dlouhodobému pobytu v cizině, nemohli bychom paušální daň použít.