Od příštího roku 2018 lze čerpat otcovskou dovolenou

27.10.2017 14:28

Od roku 2018, konkrétně od února, bude možné čerpat dávky otcovské poporodní péče – tzv. otcovskou dovolenou jako novou dávku nemocenského pojištění.

Zákonem č. 148/2017 Sb. byl novelizován zákon č.  187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Obsahem tohoto zákona je především zavedení nové dávky nemocenského pojištění, totiž dávky otcovské poporodní péče (tzv. otcovské).

Podmínkou pro čerpání této dávky pojištěncem (obvykle otcem) je to, že musí nastoupit na otcovskou v období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče (konkrétní den si určí sám). Podpůrčí doba u otcovské činí 1 týden a výše dávky představuje 70% denního vyměřovacího základu.

Pokud bude chtít dávku pobírat zaměstnanec v pracovním poměru, požádá svého zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou ve smyslu ustanovení § 196 zákoníku práce. Zaměstnavatel musí takové žádosti vyhovět.

Účinnost novely je od 1. 2. 2018.

Podle přechodného ustanovení dále platí, že nárok na dávku otcovské poporodní péče vzniká, pokud se dítě narodilo (bylo převzato do péče nahrazující péči rodičů) v období 6 týdnů přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.