Finanční správa zvýšila limit pro povinnou EET u neziskových subjektů

06.06.2017 15:15

Finanční správa vyšla vstříc veřejně prospěšným poplatníkům. Upravila metodiku postupu pro aplikaci elektronické evidence tržeb a zvýšila limit pro uplatnění výjimky.

V návaznosti na několikaměsíční dialog, který s neziskovými organizacemi vedl resort financí, Finanční správa aktualizovala metodiku elektronické evidence tržeb pro tyto subjekty. Aby metodika lépe korespondovala s reálnou situací většiny těchto subjektů a eliminovala negativní dopady na jejich veřejně prospěšnou činnost, zvýšila limit pro uplatnění výjimky z povinnosti evidovat tržby pro vedlejší podnikatelskou činnost.

Neziskové organizace, jako jsou například vesnické spolky, obecně prospěšné společnosti či nadace, evidují pouze příjmy z vedlejší podnikatelské činnosti, kterou vyvíjí za účelem podpory své hlavní nepodnikatelské činnosti, a to jen tehdy, přesáhnou-li jejich tržby 300 tisíc korun ročně nebo 5 % celkových příjmů.

Na základě zpětné vazby od neziskového sektoru jsme přehodnotili výši limitu pro drobnou podnikatelskou činnost tak, abychom co nejlépe zohlednili jeho specifika a vyšli vstříc jeho současné praxi. Za drobné podnikatelské činnosti považujeme takové, které nejsou významné a nemají potenciál konkurovat podnikatelským subjektům,“ vysvětlil generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Do limitu jsou zahrnuty výhradně tržby z podnikatelské činnosti uhrazené v hotovosti, platební kartou, šekem, směnkou nebo jinými obdobnými způsoby. Tržby hrazené převodem z účtu na účet se do limitu nepočítají.

Neziskové subjekty neevidují příjmy z hlavní nepodnikatelské činnosti, tzn. například členské příspěvky, dary, dotace či výnosy z veřejných sbírek. Pokud neziskový subjekt uspořádá akci, například výroční ples, hody, oslavy státních svátků, výročí založení obce, ze které inkasuje příjmy (vstupné, prodej zboží a služeb) a tato akce souvisí s posláním neziskového subjektu a není vykonávána soustavně, pak ani případný zisk z dané akce není tržbou z podnikání a není povinnost ho evidovat. „Elektronická evidence tržeb se tak neziskových subjektů v drtivé většině případů vůbec netýká,“ řekla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.