Daňové úlevy COVID-19 mimořádná situace

24.03.2020 15:16

Ministryně financí prominula některá příslušenství daně, a to v souvislosti s mimořádnými opatřeními vlády

Jde o následující situace:

  • Přiznání k dani z příjmů za rok 2019, kde lhůta končí 1. 4. 2020.

Poplatník může bez sankce podat přiznání a zaplatit daň později. Opatření neznamená posun lhůty, ta je zachována. Pokud však podá přiznání a daň uhradí nejpozději do 1. 7. 2020, nebude vyměřena pokuta za pozdní podání přiznání ani úrok z prodlení. Pokud by přiznání podal později, nebudou sankce automaticky prominuty.

Pokud by z přiznání vyplynul přeplatek, pak odklad jeho podání způsobí i odklad vrácení přeplatku. Podání přiznání má rovněž vliv na zálohovou povinnost k 15. 6.

 

  • Pokud plátce podá kontrolní hlášení pozdě, ale tento nedostatek odstraní sám bez výzvy správce daně, je mu vyměřena pokuta 1 000 Kč. Ta má být za období od 1. 3. do 31. 7. 2020 prominuta.
  • Prominut má být správní poplatek za žádost o prominutí úroku z prodlení nebo úroku z posečkané částky a pokuty za nepodání kontrolního hlášení, pokud bude podána do 31. 7. 2020.
  • Prominut má být správní poplatek za žádost o posečkání nebo povolení splátek, pokud bude žádost podána do 31. 7. 2020.
  • Pokuta za pozdní podání přiznání má být prominuta, pokud bude prominut alespoň částečně úrok z prodlení, bylo povoleno posečkání nebo splátkování.
  • Důvodem pro prominutí sankcí za prodlení s úhradou daně nebo za pokutu za nepodání kontrolního hlášení může být i působení mimořádných opatření. Bude potřeba doložit konkrétní dopady.
  •  

Nelze počítat automaticky s tím, že všechna zpoždění s daňovými povinnostmi budou automaticky tolerována.

Generální pardon se netýká vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti vybírané srážkou formou záloh ani na úrok z prodlení nebo úrok z posečkané částky, které se váží k nedoplatku na dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti odváděné plátcem.

Rovněž nebyla zveřejněna informace, že by byl posunut termín podání Přehledů o příjmech a výdajích OSVČ. Prozatím zůstávají zachovány původní lhůty, tedy nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla OSVČ podat daňové přiznání (tj. nejpozději do 4. 5. 2020).

Pokud poplatník obdržel příjmy vyšší než 5 000 000 Kč, má povinnost toto správci daně oznámit, a to do konce lhůty pro podání daňového přiznání. Pokud má poplatník lhůtu do 1. 4 2020, musí oznámení podat, i kdyby samotné přiznání bylo podáno až do 1. 7. 2020.

Prominutí pokuty se týká pozdního podání kontrolního hlášení, nikoliv však samotného přiznání nebo platby daně.