Daňové dopady práce z domova

17.12.2019 19:51

Finanční správa nalezla shodu se zástupci Komory daňových poradců ohledně daňových dopadů práce z domova

V příspěvku na Koordinační výbor jsou rozlišeny tyto druhy kompenzací:

  • Pokud jde o opotřebení vlastního majetku zaměstnance používaného pro výkon práce, pak je lze řešit náhradou za opotřebení vlastního nářadí, zařízení a předmětů potřebných pro výkon práce poskytované zaměstnanci.
  • Jiné náklady než za opotřebení majetku zaměstnance nelze stanovit paušálem, neboť jde o povinná plnění zaměstnavatele na vytváření a dodržování pracovních podmínek pro výkon práce (§ 6 odst. 7 písm. e), § 6 odst. 8 zákona o daních z příjmů). Může jít o náklady na energii, telekomunikační služby apod., kde lze poskytovat zaměstnanci pouze náhrady přímých prokazatelných výdajů.

Pokud zaměstnanec odpracuje alespoň 3 hodiny, může mu být poskytnut příspěvek na stravování, který je daňově uznatelný podle pravidel stanovených zákonem o daních z příjmů. Na této skutečnosti nemění nic fakt, že pracuje z domova.

Zaměstnanec může zaměstnavateli pronajmout kancelář, ze které svou činnost pro zaměstnavatele vykonává. Pak tyto příjmy zdaňuje jako příjmy z pronájmu (§ 9 zákona o daních z příjmů).