Daňové aspekty motivačního příspěvku.

28.04.2017 12:51

Musí se zpětně dodanit poskytování motivačního příspěvku, pokud student neuzavře nakonec s příslušným zaměstnavatelem pracovněprávní vztah? Na co je třeba dát pozor?

Dotaz:

Naše firma má v evidenci zaměstnanců studenta s motivačním příspěvkem ve výši 10 000 Kč měsíčně. V letošním roce tento student VŠ ukončí své studium, ale nechce se vrátit do našeho města a pracovat u nás. Musí firma dodanit motivační příspěvek za veškerá období, kdy byl motivační příspěvek vyplácen?

Odpověď:

 

Zákon o daních z příjmů tuto problematiku konkrétně neřeší. Před poskytováním motivačních příspěvků by měla být mezi studentem a budoucím zaměstnavatelem uzavřena smlouva (podle občanského zákoníku) a po ukončení studia by měl být uzavřen pracovněprávní vztah.

Daňový zákon však nestanoví, na jak dlouho by měl být pracovní vztah uzavřen, a nestanoví ani postup v situaci, kdy z nejrůznějších důvodů nebude pracovní poměr uzavřen.

Obecně lze uvést, že daňovým zákonem není nařízeno, aby v době, kdy zaměstnavatel zjistí, že student pracovní poměr neuzavře, příslušné částky dodanil (v době uplatnění nákladů - motivačních příspěvků byly zákonem stanovené podmínky splněny).

Správce daně pravděpodobně posoudí všechny související okolnosti. V některých případech (např. v případě uzavírání smluv s rodinnými příslušníky) může vyhodnotit postup poplatníka jako účelový a uplatněné náklady bude rozporovat.