Zaměstnáváte občany Slovenska nebo občany z jiné země EU?

23.06.2017 12:24

Zaměstnáváte občany Slovenska nebo občany z jiné země EU? Nezapomeňte na…

Dotaz:

Jaké povinnosti má zaměstnavatel, pokud přijme do pracovního poměru občana ze Slovenska? Práce bude vykonávána v tuzemsku na hlavní pracovní poměr.

Odpověď:

 

Především je nutné zjistit, zda Slovák nepracuje souběžně v jiné zemi EU.  Pokud bude pracovat pouze u českého zaměstnavatele, pak dnem vstupu zaměstnance do zaměstnání   bude vznikat účast na nemocenském pojištění a  ode dne, který je uveden v pracovní smlouvě jako den nástupu do práce, bude vznikat účast na zdravotním pojištění.   Jedná se o daňového  nerezidenta, který má právo podepsat Prohlášení poplatníka a vznikne mu nárok na slevu na poplatníka, případně i na slevu na studenta. Jiné daňové výhody u plátce uplatnit nemůže. Má však právo  žádat o roční zúčtování u posledního plátce v ČR a dosáhne na celou slevu 24 840 Kč, ačkoliv zde nemusel pracovat po celý rok. Další daňové výhody může uplatnit je prostřednictvím daňového přiznání, pokud alespoň 90% z celkových jeho příjmů bude pocházet z ČR.

Zaměstnavatel má ještě ohlašovací povinnost vůči  úřadu práce, a to nejpozději v den nástupu  občana EU do zaměstnání.   Při ukončení zaměstnání je povinnost do 10 dnů oznámit ukončení takového zaměstnání.

Zcela jiná situace nastane, pokud  občan Slovenska pracuje  v jiné zemi EU, obvykle se jedná o souběh výkonu práce v zemi trvalého pobytu  (Slovensko) a jiné zemi EU.  V takovém případě je nutné, aby předložil doklad A1 o příslušnosti k právním předpisům.  Občanu Slovenska, pracuje-li na Slovensku,  doklad A1 vydává Slovenská správa sociálního pojištění. Pak je nutné odvádět pojistné na sociální a zdravotní pojištění podle slovenských právních předpisů na Slovensko. Daň však bude nadále podléhat našemu zákonu o daních z příjmů (postup shora uvedený).