Sleva na invaliditu při zpětně přiznaném důchodu

28.04.2017 12:58

Může si uplatnit poplatník dodatečně slevu na dani – na invaliditu, je-li mu přiznán invalidní důchod zpětně za minulá období?

Dotaz:

Mám dotaz týkající se uplatňování slev na dani z příjmů ze závislé činnosti u zaměstnance, kterému byl přiznán v letošním roce invalidní důchod pro invaliditu 1. stupně zpětně od července 2015. Zaměstnanec v únoru 2017 doložil z ČSSZ Rozhodnutí vydané dne 16. 2. 2017 o přiznání invalidního důchodu od 17. 7. 2015. Důchod mu byl vyplacen zpětně až v letošním roce.

Může si zaměstnanec dodatečně za roky 2015 a 2016 zažádat o slevu na dani z důvodu, že pobírá invalidní důchod pro invaliditu 1. stupně? Pokud ano, jak postupovat? Bude sám podávat dodatečné daňové přiznání?

Odpověď:

 

Právní úprava

  • § 35ba odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“)
  • § 35ba odst. 3 ZDP
  • § 38l odst. 2 ZDP

Odpověď

Základní slevu na invaliditu podle § 35ba odst. 1 písm. c) ZDP si může uplatnit poplatník, který pobírá invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně z důchodového pojištění.

Podmínkou pro uplatnění základní slevy na invaliditu je pobírání invalidního důchodu. Rozhodující pro možnost zahájení uplatnění této slevy je tedy měsíc, ve kterém byl invalidní důchod poplatníkovi poprvé vyplacen. V souladu s ustanovením § 35ba odst. 3 ZDP pak může poplatník snížit daň o částku ve výši jedné dvanáctiny slevy za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byla uvedená podmínka pro uplatnění nároku na slevu splněna. Rozhodující je tedy faktická výplata invalidního důchodu, kterou je splněna podmínka pobírání invalidního důchodu. Pokud byl invalidní důchod vyplacen poprvé např. v březnu 2017, lze poměrné části uvedených slev uplatnit poprvé od dubna 2017.

Podle § 38l odst. 2 písm. b) ZDP je poplatník povinen plátci předložit rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu a doklad o výplatě důchodu (potvrzení SSZ, výpis z účtu, ústřižek složenky atp.).

Za zdaňovací období roku 2015 a 2016 si poplatník slevu na invaliditu uplatnit nemůže, neboť v těchto zdaňovacích obdobích mu nebyl invalidní důchod vyplácen, tzn., že invalidní důchod nepobíral.

Shrnutí

Základní slevu na invaliditu si může uplatnit poplatník, který pobírá invalidní důchod pro invaliditu prvního nebo druhého stupně.

Pokud je uvedená podmínka splněna, může si poplatník snížit daň o jednu dvanáctinu slevy a to za každý měsíc, na jehož počátku splňoval podmínky nároku na tuto slevu - tedy že fyzicky pobíral invalidní důchod.

Za zdaňovací období roku 2015 a 2016 si poplatník slevu na invaliditu uplatnit nemůže, neboť v těchto zdaňovacích obdobích mu nebyl invalidní důchod vyplácen, tzn., že invalidní důchod nepobíral.