Pozdě podané přiznání v roce 2021- postihy a sankce

03.03.2021 18:20

Pokuta za opožděné podání

Za pozdní podání daňového tvrzení (tj. přiznání, vyúčtování či hlášení) vzniká ze zákona daňovému subjektu povinnost uhradit pokutu, pokud je dosažena minimální výše a je překročena toleranční doba prodlení s podáním.

 

Novelou se mění minimální výše této pokuty. Pokud částka pokuty nedosáhne částky 1 000 Kč (doposud 200 Kč), nevznikne daňovému subjektu povinnost pokutu uhradit.

 

Toleranční doba pěti pracovních dnů bez sankce je i po novele zachována, přestože její zrušení bylo předmětem diskuse. Nově bude možné také požádat za jistých podmínek o prominutí celé výše pokuty nebo její části.

 

Úrok z prodlení

Daňový subjekt je povinen uhradit úrok z dlužné částky daně za dobu, po kterou je v prodlení s úhradou daně, pokud úrok dosáhne minimální výše a je překročena toleranční doba prodlení s úhradou daně.

 

Podle novelizovaného DŘ nevzniká povinnost úrok hradit, nepřesáhne-li v úhrnu u jednoho druhu daně u jednoho správce daně za jedno zdaňovací období u jednorázových daní částku 1 000 Kč (doposud se jednalo o částku 200 Kč).

 

Nově je stanovena doba, po kterou úrok z prodlení vzniká, jako období od čtvrtého dne následujícího po původní splatnosti daně do dne její platby. Počátek úročení tak nastává oproti dosavadní právní úpravě dříve. Doposud vznikal úrok až od pátého pracovního dne po dni splatnosti. Nově tedy půjde o tři kalendářní dny bez úročení.

 

Důležitou změnou je pak výše úroku, která je nově odvozena od výše úroku z prodlení občanského zákoníku. Podle příslušného prováděcího předpisu výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené ČNB pro první den kalendářního pololetí, v němž došlo k prodlení, zvýšené o 8 procentních bodů. Novelou tak dochází k významné redukci úroku z prodlení o 6 procentních bodů (doposud byl úrok počítán jako repo sazba + 14 procentních bodů).