Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením

07.03.2017 16:51

podpoře zaměstnávání OZP hraje důležitou roli stát.

Například prostřednictvím příspěvků, které poskytuje Úřad práce ČR, a to na zřízení chráněného pracovního místa a následně také na úhradu nákladů spojených s jeho provozem. Významnou roli hraje také pracovní rehabilitace.

Chráněná pracovní místa

Při rozhodování o přiznání příspěvků na vytvoření chráněného pracovního místa bere Úřad práce ČR v potaz celkovou situaci na trhu práce v daném regionu.  Nejčastěji šlo o pozice určené výrobním, montážním a pomocným dělníkům, řemeslníkům, pracovníkům v osobních a úklidových službách, administrativě, obchodě, prodeji a ostraze, skladníkům, šičkám, operátorům call center apod. 

  • Příspěvek na zřízení

Příspěvek na zřízení chráněného pracovního místa je určen na pořízení potřebného vybavení zřizovaného pracovního místa. Podmínkou je, že na takovém místě musí minimálně tři roky pracovat osoba se zdravotním postižením. Příspěvek, jde-li o osobu zdravotně znevýhodněnou či o osobu v prvním nebo druhém stupni invalidity, může Úřad práce ČR poskytovat maximálně ve výši osminásobku (207 224 Kč)* a v případě osoby s těžším zdravotním postižením, tj. osoby invalidní ve třetím stupni, maximálně ve výši dvanáctinásobku (310 836 Kč)* průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí předchozího kalendářního roku. Jestliže zaměstnavatel zřizuje deset a více chráněných pracovních míst, pak může maximální výše příspěvku na zřízení jednoho chráněného pracovního místa činit desetinásobek (259 030 Kč)* a v případě pracovního místa zřízeného pro osobu s těžším zdravotním postižením čtrnáctinásobek (362 642 Kč)* uvedené průměrné mzdy. 

  • Příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů

Úřad práce ČR může poskytnout zaměstnavateli nebo živnostníkovi se zdravotním postižením i příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů chráněného pracovního místa. Roční výše příspěvku činila v roce 2016 nejvýše 48 000 Kč. 

  • Příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Jestliže zaměstnavatel zaměstnává více než 50 procent osob se zdravotním postižením z celkového počtu zaměstnanců a zároveň splňuje podmínku, že tito zaměstnanci pracují na chráněných pracovních místech, může si požádat o refundaci 75 procent skutečně vynaložených nákladů na jejich mzdy nebo platy včetně pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na veřejné zdravotní pojištění.

Firmy zaměstnávající v pracovním poměru více než 50 procent osob se zdravotním postižením z celkového počtu pracovníků na chráněných pracovních místech mohou požádat o poskytnutí příspěvku i na podporu zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných (OZZ). Maximální výše příspěvku na zaměstnance, který je OZZ, činila v roce 2016 - 5 000 Kč měsíčně. Na zaměstnance, který je uznán v prvním až třetím stupni invalidity, Úřad práce ČR poskytl v roce 2016 příspěvek až do výše 8 800 Kč měsíčně. Zaměstnavatel může uplatnit nárok na zvýšení příspěvku, nejvíce však o 1 000 Kč měsíčně, jde-li o osobu zdravotně znevýhodněnou, nebo o 2 700 Kč měsíčně, jde-li o osobu v prvním až třetím stupni invalidity. Když firma splní veškeré zákonem stanovené podmínky, je tento příspěvek nárokový. 

Sleva na dani

Pokud firma zaměstnává osoby se zdravotním postižením, může také uplatnit slevu na dani. V případě každého pracovníka s prvním nebo druhým stupněm invalidity činí sleva na dani 18 000 Kč, v případě zaměstnance ve třetím stupni invalidity pak 60 000 Kč ročně.

Pracovní rehabilitace

V uplatnění na trhu práce pomáhá lidem se zdravotním postižením také pracovní rehabilitace. Jde o komplexní proces, který umožňuje osobám se zdravotním postižením udržet si současné zaměstnání a připravit se na povolání či pracovní činnosti, jež jsou pro ně vhodné. Zahrnuje poradenskou činnost, přípravu na budoucí povolání, přípravu k práci, specializované rekvalifikační kurzy, zprostředkování zaměstnání, udržení a změnu zaměstnání, změnu povolání, vytváření vhodných podmínek pro výkon zaměstnání a pro výkon jiné výdělečné činnosti. 

*) Uvedené částky platí pro rok 2016.