GFŘ k institutu nespolehlivé osoby

06.09.2017 15:19

Novela zákonem č. 170/2017 Sb. zavedla s účinností od 1. července 2017 institut nespolehlivé osoby. Má zabránit tomu, aby se dosavadní nespolehliví plátci nemohli zbavit svého statutu založením nové osoby s novou registrací k DPH.

Generální finanční ředitelství vydalo Informaci k aplikaci institutu nespolehlivé osoby a související problematiky podle zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. Nespolehlivou osobou se může stát jakákoli fyzická nebo právnická osoba, která není plátcem daně nebo jde o osobu nepovinnou k dani.

Nespolehlivou osobou se může stát ze zákona plátce, který byl již v minulosti označen jako nespolehlivý a jeho registrace byla zrušena (z moci úřední nebo i na žádost). Pokud by se nespolehlivá osoba registrovala k DPH, pak se ze zákona zase stává nespolehlivým plátcem.

Nespolehlivou osobou se lze stát i rozhodnutím správce daně, pokud závažným způsobem poruší své povinnosti vztahující se ke správě DPH. Informace stanoví, o jaké situace může jít.  Zpravidla má jít o opakované porušení, čímž se rozumí nesplnění povinnosti minimálně dvakrát během 12 po sobě jdoucích měsíců.

  • Opakované porušení povinností identifikované osoby, např. ani po výzvě nepřizná pořízení zboží z jiného členského státu, popř. přijetí služby, nebo ani po výzvě nepodá souhrnné hlášení na poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě.
  • Osoba povinná k dani, která není plátcem, opakovaně uvede daň na dokladu a ani po výzvě nepřizná daň.
  • Osoba vystaví doklad na plnění, které se nestalo, s cílem krátit DPH.
  • Pravomocné odsouzení za trestný čin krácení daně. Vydání zajišťovacího příkazu kvůli zapojení do obchodů, kde je odůvodněná obava z neuhrazení DPH.
  • Porušení registračních povinností – uvede nepravdivé nebo neúplné informace a ani po výzvě je neuvede na pravou míru. Týká se např. informací ohledně skutečného sídla.
  • Má nedoplatek na DPH minimálně 50 000 Kč po dobu alespoň 3 měsíců (může vzniknout např. uvedením DPH na dokladu).

Porušení povinností se týkají jak osob povinných, tak nepovinných k dani.

Proti rozhodnutí o nespolehlivosti lze podat odvolání ve lhůtě 15 dnů. Dokud běží odvolací řízení, osoba zpravidla není nespolehlivou.

Údaje o nespolehlivosti osob budou uvedeny v registru. Nemají žádnou vazbu na ručení za daň, neboť ručitelský závazek vzniká jen mezi plátci.