Daňové zvýhodnění na dítě a studium na vyšší odborné škole

03.03.2017 12:33

Při posouzení otázky, zda lze či nelze uplatnit daňové zvýhodnění na dítě, je třeba zohlednit právní úpravu nejen v zákoně o daních z příjmů, ale i dalších předpisech (především v zákoně o státní sociální podpoře).

Dotaz:

Mohu nebo nemohu uplatnit u zaměstnance měsíční slevu na dani na vyživované dítě (21 let), pokud ukončilo studium, dál studuje dálkově (jeden den v týdnu) na vyšší odborné škole a zároveň nastoupila do trvalého pracovního poměru.

Odpověď:

 

Právní úprava

  • § 35c odst. 1 a 6 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“)
  • § 12 až 15 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZSSP“)
  • § 10 ZSSP
  • § 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Odpověď

Podle § 35c odst. 1 ZDP má poplatník nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti. Podle § 35c odst. 6 ZDP se za vyživované dítě považuje nezletilé dítě a dále dítě zletilé až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně a soustavně se připravuje na budoucí povolání studiem.

Soustavná příprava na budoucí povolání se posuzuje podle § 12 až 15 ZSSP. Ustanovení § 12 odst. 1 písm. a) ZSSP, které je pro náš případ podstatné, zní:

„Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje:

a)     studium na středních a vysokých školách v České republice s výjimkou

1.     studia za trvání služebního poměru,

2.     dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách, je-li dítě v době takového studia výdělečně činné podle § 10 nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci“,..

Z uvedeného ustanovení vyplývá, že za soustavnou přípravu na budoucí povolání se nepovažuje studium na střední škole, pokud dítě studuje dálkovou, distanční, večerní nebo kombinovanou formou studia a současně vykonává výdělečnou činnost, která zakládá účast na nemocenském pojištění.

Školský zákon upravuje předškolní, základní, střední, vyšší odborné a některé jiné vzdělávání ve školách a školských zařízeních. Z toho je zřejmé, že vyšší odborné školy patří do systému středních škol a vztahuje se na ně výjimka uvedená v § 12 odst. 1 písm. a) bod 2 ZSSP (viz výše).

Shrnutí

Z dotazu vyplývá, že dítě vašeho zaměstnance studuje dálkově vyšší odbornou školu a současně vykonává výdělečnou činnost, která zakládá účast na nemocenském pojištění.  Takovéto studium se nepovažuje za soustavnou přípravu na budoucí povolání, a váš zaměstnanec proto nemá nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě.