Daňové otázky

24.03.2020 18:49

Daňové otázky

Detailnější informace k daním lze nalézt na stránkách Ministerstva financí a Finanční správy ČR. Problematika úlev na pojistném však není (doposud) centralizovaně řešena. Plátci pojistného musí podávat vždy individuální žádosti o změnu záloh na pojistné, žádosti o placení pojistného a penále ve splátkách a v případě pojistného na zdravotní pojištění také žádosti o prominutí penále – podrobnosti lze nalézt na stránkách ČSSZ https://www.cssz.cz/ a konkrétní zdravotní pojišťovny.

Pokud jde o pojistné,

  • HK ČR usiluje v případě OSVČ o větší synchronizaci termínu podání přehledů o příjmech a výdajích s novou možností podávat později přiznání k dani z příjmů, danou novým rozhodnutím ministryně financí, a to včetně prominutí penále z případného doplatku pojistného. Nedává totiž velký smysl, aby živnostník podával přehled o příjmech a výdajích a doplácel pojistné v květnu, když daňové přiznání může podat a daň z příjmů zaplatit až v červenci.
  • V případě zaměstnavatelů odvádějících měsíční pojistné požaduje HK ČR ministerstva a vládu o nalezení řešení, které by zajistilo prominutí penále z odloženého (splátkovaného) pojistného. Jednou z možností by bylo i urychlené přijetí mimořádné novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení v režimu legislativní nouze společně s návrhem zákona o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020, kterým chce MPSV operativně doplnit stávající institut ošetřovného. Novela by v této mimořádné situaci mohla zavést možnost prominutí penále i zpětně (retroaktivně).

Posečkání úhrady daně

Liberační balíček Ministerstva financí