Daňové aspekty přijaté dotace u OSVČ

13.04.2017 11:40

Jaké budou daňové aspekty přijaté dotace od MPSV, kterou obdrží podnikatel – OSVČ?

Dotaz:

Je příjmem OSVČ přijatá dotace, kterou poskytlo Ministerstvo práce a sociálních věcí? Jde o "dotaci z Evropského sociálního fondu, tj. z prostředků poskytnutých ze státního rozpočtu na předfinancování výdajů, které mají být kryty prostředky z Národního fondu". Jedná se o podporu z Operačního programu Zaměstnanost. Konkrétně jsou poskytnuty finanční prostředky na provozní výdaje (mzdy, nájem) spojené s provozem jeslí. A pokud jsou příjmem podle § 7 ZDP, počítají se do obratu DPH?

Odpověď:

 

Stát podporuje vybudování a provoz zařízení péče o děti předškolního věku pro podniky i veřejnost. Cílem projektů je rozšířit služby péče o dítě a zlepšit tak podmínky pro zaměstnanost žen s dětmi, které se tak mohou zaměřit na zvýšení svého pracovního úvazku nebo dřívější návrat do zaměstnání. Tyto projekty, jak je uvedeno v zadání dotazu, jsou financovány z Evropského sociálního fondu – Operační program Zaměstnanost.

Co se týče zdanění dotací daní z příjmů, tak dotace, které jsou osvobozeny, nejsou obecně příjmem a nevstupují do základu daně příjemce. Osvobozené dotace pro fyzické osoby jsou uvedeny v § 4 odst. 1 písm. u) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZDP). Podle tohoto ustanovení platí, že od daně se osvobozuje dotace ze státního rozpočtu, z rozpočtu obce, kraje, státního fondu, Národního fondu, regionální rady regionu soudržnosti, podpora z Vinařského fondu, z přiděleného grantu nebo příspěvek ze státního rozpočtu, který je výdajem státního rozpočtu podle zákona upravujícího rozpočtová pravidla, anebo dotace, grant a příspěvek z prostředků Evropské unie, na pořízení hmotného majetku, na jeho technické zhodnocení nebo na odstranění následků živelní pohromy, s výjimkou dotace a příspěvku, které jsou účtovány do příjmů nebo výnosů podle zákona upravujícího účetnictví. V případě uvedeném v dotazu, kdy se nejedná o investiční dotaci a jedná se o dotaci na úhradu provozních (mzdových) nákladů, půjde o zdanitelný příjem OSVČ,který bude vstupovatdo základu daně z příjmů. OSVČ vedoucí daňovou evidenci si může oproti příjmům uplatnit výdaje vyplácené za mzdy zaměstnanců či nájem zařízení, ve kterém je provozováno předškolní zařízení. Pokud by OSVČ využívala uplatnění výdajů procentem z příjmů dle § 7 odst. 7 ZDP, tak by byly tyto výdaje už zahrnuty v jeho „výdajovém paušálu“.

Skutečnost že je přijatá dotace, kterou poskytlo Ministerstvo práce a sociálních věcí, příjmem OSVČ dle § 7 ZDP, ještě neznamená, že se počítá do obratu pro účely registrace k dani z přidané hodnoty. Podle § 4a odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZDPH), se obratem pro účely ZDPH rozumí souhrn úplat bez daně, včetně dotace k ceně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění, kterými jsou dodání zboží a poskytnutí služby, s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplaty za:

-       zdanitelné plnění,

-       plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, nebo

-       plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54 až 56a ZDPH, jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně.

Přijatá účelová dotace na provozní výdaje není zdanitelným plněním dle § 4a odst. 1 ZDPH, a proto se do obratu nezapočítává.